Hypotéka od Prima banky prináša úrok 0,4% p.a. – bez skrytých podmienok

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Prima banka zase zlacňuje hypotéky a láka klientov z konkurenčných bank. Bežným ľuďom prináša reálnu možnosť ušetriť na mesačných splátkach svojej hypotéky a ušetriť na celkovom preplatení. Ako postupovať, aby ste tento úrok získali? Kedy sa vám oplatí vymeniť banku?

Aké sú podmienky v Prima banke

  • Úrok 0,4% p.a. je pri fixácii na 40 mesiacov. Je to porovnateľné s fixáciou na 3 roky.
  • V banke si musíte otvoriť bežný účet. Poplatok za jeho vedenie je 4,90 € mesačne.
  • Nepotrebujete nový znalecký posudok. V krajských a okresných mestách pri bytoch si banka spraví svoje interné ocenenie, za ktoré nič neplatíte.
  • Banka za vás preplatí poplatok za predčasné splatenie hypotéky v inej banke.

Koľko môžete ušetriť znížením úroku

Pre predstavu som vypočítal výšku mesačnej splátky pri rôznych úrokoch, dobe 30 rokov a výške úveru 100.000 €. Vychádza to takto:

  • pri úroku 0,4% p.a. je splátka 294,82 €
  • pri úroku 0,9% p.a. je splátka 317,07 €
  • pri úroku 1,5% p.a. je splátka 345,12 €
  • pri úroku 1,9% p.a. je splátka 364,64 €

Aké náklady sú spojené s presunom hypotéky

Pri zmene banky sa môžete stretnúť s viacerými poplatkami. V Prima banke to bude vyzerať takto:

  • Poplatok za predčasné splatenie hypotéky – ak bude, tak to celé zaplatí Prima, čiže 0 €.
  • Poplatok za schválenie novej hypotéky – 0 €.
  • Poplatok za znalecký posudok – 0 €, pretože nie je potrebný znalecký posudok (platí to len pre byty).
  • Poplatok na katastri – 66 €. Tento poplatok neplatíte banke, ale katastru.

Naozaj je to tak, že Prima banka za vás preplatí celý poplatok za predčasné splatenie hypotéky v starej banke. Nenavýši sa tým nová hypotéka. Zaplatí to banka zo svojich zdrojov a nikde vám to nepripočíta. Prečo to robia, je ich vec. Keď im to za to stojí, tak nech to platia a vy to môžete využiť.

Ako postupovať ak chcete refinancovať hypotéku do Prima banky

  • Najskôr si spravte prepočet koľko ušetríte na mesačnej splátke a na preplatení na úrokoch. Potrebujete k tomu poznať zostatok hypotéky, mesačnú splátku, úrok a zostávajúcu dobu splácania.
  • Keď sa vám to oplatí, tak najskôr predsa len choďte do starej banky a povedzte im, že odchádzate. Je šanca, že vám znížia úrok aj v starej banke. Neznížia vám ho ale na 0,4% p.a. Niekedy k tomu, aby vás brali vážne, musíte podať žiadosť o predčasné splatenie hypotéky.
  • Keď sa v starej banke nedohodnete, tak odchádzate. Poradca vám povie aké doklady si máte pripraviť, nachystá vám papiere a podáte žiadosť o hypotéku do Prima banky. Myslite na to, že 0,4% p.a. získate len pri fixácii na 40 mesiacov.
  • Po schválení hypotéky idete do starej banky a podáte na ostro žiadosť o predčasné splatenie. Banka vám vystaví vyčíslenie zostatku hypotéky a s ním idete do Prima banky spolu s ďalšími dokladmi potrebnými k čerpaniu a splatíte si starú hypotéku.

Kedy sa vám oplatí vymeniť banku

Držte sa zdravého rozumu. Kvôli 5 € mesačne sa vám to veľmi neoplatí robiť. Ak je ale rozdiel niekoľko desiatok € mesačne, tak to môže dávať zmysel. Pragmatický prístup a rozhodovanie s chladnou hlavou je presne to, čo vám ušetrí peniaze.

Samozrejme k rozhodovaniu potrebujete mať presné dáta. Ak si s tým neviete poradiť sami, tak si to vyžiadajte od svojho finančného poradcu.

Čo vás v Prima banke môže zaskočiť

V mnohých veciach je Prima skvelá, ale v žiadnom prípade to nie je dokonalá banka. Má svoje chybičky krásy pri schvaľovaní hypotéky a niektorými z nich vás môže zaskočiť.

  • Poplatok za predčasné splatenie hypotéky banka preplatí len vtedy, ak prejde schválenie procesom „prenos hypotéky“. To znamená, že idete bez dokladovania príjmov, resp. procesom zjednodušeného schvaľovania. Na to musíte splácať starú hypotéku viac ako 14 mesiacov. Niekedy ani sami na pobočke nevedia koľko mesiacov to je, lebo sa to občas mení.
  • Ak máte rodinný dom, tak vás banka môže zaskočiť tým, že bude od vás žiadať znalecký posudok, čo pri bytoch nie je potrebné. Prima banka pri domoch niekedy neberie veľmi do úvahy hodnotu pozemku a pozerá hlavne na hodnotu domu.
  • Schválenie hypotéky prebehne v priebehu pár minúť a hneď môžete podpísať úverové zmluvy. Na záložné zmluvy si však musíte pár dní počkať a musíte ich do banky prísť podpísať v iný deň a tým pádom tam meriate cestu dvakrát.
  • Banka obmedzuje maximálnu možnú výšku úveru. V krajských a okresných mestách to bolo donedávna 180.000 €. Zažil som obdobia, keď to bolo aj menej. Banka to navonok nekomunikuje a niekedy o zmenách nevedia ani pracovníci v bankách priamo, ale až vďaka procesu schvaľovania, keď im nejaké vyššie úvery neprejdú.

Ponuka platí nielen na refinancovanie, ale aj na „nové hypotéky“

Prima banka komunikuje hlavne refinancovanie hypoték. Tieto podmienky platia aj vtedy, ak si beriete hypotéku na kúpu nehnuteľnosti. Je to trochu iný proces, ale podmienky vo výsledku sú tie isté.

Prima banka nie je všeliek na všetko. Pri aktuálnych podmienkach ale nie je možné pred jej ponukou zatvárať oči. Úrok 0,4% p.a. je dobrý a dokáže ušetriť slušné peniaze vo vašej peňaženke. Nikde inde takýto úrok bez skrytých podmienok momentálne nezískate.

ZDROJ : https://www.expertnafinancie.sk/blog/hypoteka-od-prima-banky-prinasa-urok-0-4-p-a-bez-skrytych-podmienok-206

Ďalšie články

Návrat hore
Scroll to Top